Puhutaanko hetki johtamisesta? Siitä, kuinka johtajan pöydällä on kaksi asiaa. Kaksi toisistaan niin erottamatonta asiaa, että johtajalla on tasan yksi tehtävä.
Työnantajamielikuvatutkimus 2021 kiteytyi yhteen lauseeseen: poikkeusaika paljasti yritysten heikkoudet ja vahvuudet.
Vastaukset pyörivät kahden teeman ympärillä. Ne ovat hyvinvointi ja menestys. Kuinka oma jengi jaksaa? Miten auttaa väki parhaimpaansa, pitää heidät riveissä ja löytää lisää kovia osaajia?
Työntekijäkokemus on yhtä kuin työnantajamielikuva. Ihmiset puhuvat, viesti leviää.
Onko luvattu kymmenen kaunista, mutta toimittu toisin? Vaivaudutaanko kuuntelemaan, saati kuulemaan? Vai avaako porukka koneen aamulla mielellään ja motivoituneena?
Yrityksen tärkein pääoma on hyvinvoiva henkilöstö, joka edistää liiketoimintaa osaamisellaan ja houkuttaa puskaradiopuheillaan paikalle lisää osaajia.
Sitkeässä istuu myytti, että yritys sanelee, kenet se huolii hommiin. Tosiasiassa markkinat ovat työntekijän ja hän määrittelee, kenet kelpuuttaa työnantajakseen. Yrityksen viestin on oltava tosi ja johtajalla kompetenssi hoitaa ruutunsa muutenkin kuin juhlapuheissa.
On tietysti helppoa livautella tekstin joukkoon epämääräistä käsitettä ”hyvä johtaminen”. Jos sen purkaisi pienemmiksi paloiksi, voisivat sanat olla toimiva arki ja arjen palaute.
Erityisesti nuoret tarvitsevat jatkuvaa reagointia voidakseen tulla sinuiksi roolinsa kanssa. Jatkuva kannustus ja kritiikki pitävät kurssin kohdillaan. Hieno oivallus! Hyvin perusteltu. Pohdi tuota lisää. Kiitos! Mikä ihana sana.
Johtamistaito ei ole kokemuksen mukanaan tuoma ominaisuus. Olkoon ylennyksellä palkitseminen tästä lähtien niin vanha juttu, ettei jonnetkaan kohta enää muista!
Johtaja on palveluammatti, jonka olemassaololla on yksi syy: hyvinvoinnin varmistaminen ja menestyksen mahdollistaminen. Sanon yksi, koska nämä kaksi ovat toisistaan erottamattomia.
Ja hei: kiitos, että luit tämän! Mitä ajatuksia sinulla heräsi: mikä on johtajan tehtävä ja kuinka johtaminen heijastuu työnantajamielikuvaan? Vinkkejä, kokemuksia tai näkemyksiä – anna palaa!