Organisaatioiden menestys rakentuu kyvylle luoda arvoa ja tulosta kestävällä tavalla. Mutta mitä todella tarkoittaa tuloskyvykäs organisaatio ja miten sellainen rakennetaan johtamisen kautta?
Johtamisen ytimessä on arvon ja tuloksen luomisen mahdollistaminen. Käytännössä tämä konkretisoituu tavoitekeskusteluina ja yksilöiden tukemista kohti näitä tavoitteita. Olennaista on ymmärtää, että hyvään johtamiseen ei ole yhtä oikeata reseptiä, vaan se mukautuu kontekstin mukaan - oli kyseessä sitten kasvuyritys, vakiintunut asiantuntijaorganisaatio tai globaali suuryritys.
Hyvä johtaminen varmistaa, että organisaatiossa keskitytään oikeisiin asioihin. Se ei tarkoita vain tekemisen tehokkuutta, vaan myös varmistamista, että työn tarkoitus ja tavoite ovat kaikille selkeitä. Ilman tätä kirkastamista riskinä on, että tehdään vääriä asioita.
Huono johtaminen voi olla organisaation tuloskyvykkyyden suurin este. Tilanne, jossa esihenkilön toiminta syö motivaatiota tai jopa heikentää tiimin hyvinvointia, ei vain haittaa tulosten saavuttamista, vaan voi johtaa pitkäkestoisiin ongelmiin, kuten korkeaan henkilöstönvaihtuvuuteen ja ihmisten uupumiseen.
Jos organisaatiossa ei ole esihenkilöitä, itsensä ja kollegoiden johtamistaitojen on oltava todella hyvällä tasolla. Tämän lisäksi on oltava selvät prosessit, jotka ohjaavat esimerkiksi konfliktien ratkaisua, suorituksen johtamista ja alisuoriutumisen hallintaa.
Huonosti johdetun organisaation ongelmat voivat tulla ilmi viiveellä. Esimerkiksi sitoutumisen lasku näkyy henkilöstökyselyissä, mutta konkreettiset seuraukset, kuten vaihtuvuus tai uupumustapaukset, voivat ilmetä vasta myöhemmin. Siksi hyvä johtaminen on avainasemassa sekä tässä hetkessä että tulevaisuuden menestyksen kannalta.
Mistä aloittaa, kun haluat lähteä kehittämään oman organisaation tuloskyvykkyyttä johtamisen kautta?
Tätä työtä ei tarvitse tehdä isona erillisenä projektina vaan usein riittää, että johtamisen periaatteet linkitetään organisaation olemassa oleviin arvoihin ja strategiaan.
Tuloskyvykäs organisaatio ei synny itsestään, vaan se vaatii johdonmukaista tekemistä. Kun johtaminen pohjautuu selkeisiin periaatteisiin, yksilölliseen tukeen ja oikeisiin mittareihin, voidaan saavuttaa paitsi erinomaisia tuloksia, myös hyvinvoiva ja sitoutunut työyhteisö.
Olennaista on ymmärtää oman organisaation konteksti ja räätälöidä johtamiskäytännöt tukemaan sitä. Kun johtamisen periaatteet ovat kirkkaat ja esihenkilöt saavat tarvitsemaansa tukea, luodaan perusta hyvinvoivalle ja sitoutuneelle työyhteisölle, joka saavuttaa asetetut tavoitteet.
Aloita siis jo tänään kirkastamalla, mitä johtaminen teillä tarkoittaa, ja varmista, että koko tiimi tietää, miten tätä yhteistä matkaa johdetaan.