Halusimme Wise Consultigilla selvittä, miten pandemia on vaikuttanut organisaatioihin, HR:n työn ja johtamisen prioriteetteihin. Mitä on agendalla nyt ja mikä on keskeistä tulevaisuudessa?
Kyselyyn vastasi 92 henkilöä, joista valtaosa (68 %) toimii HR johtajana / HR:n vastuuhenkilönä. Loput vastaajista toimi muussa HR-roolissa, toimitusjohtajana tai toisessa toiminnossa kuten henkilöstön kehittäjänä, konsulttina tai muutosjohtajana. Suurin osa vastaajista (40 %) kertoivat työskentelevänsä keskisuurissa yrityksissä, joiden henkilöstömäärä on 100–1000 henkilöä.
Kyselyn keskeiset havainnot:
Pandemia on vaikuttanut hyvin eri tavoin eri yrityksiin: vastaajat arvioivat pandemian vaikutuksia yrityksen liiketoimintaan hyvin eri tavoin. Vastaajista suunnilleen yhtä moni arvioi vaikutukset positiivissävytteiseksi, kun negatiivissävytteisiksi. Myös HR:n investointien osalta vastaajista yhtä suuri osa koki investoinnit ajankohtaisina ja ei ajankohtaisina.
Työympäristön muutokset keskeinen haaste keväällä: useimmat kokivat keväällä haasteita liittyen työympäristön muutoksiin, henkilöstön huoleen ja johtamisessa vuoropuhelun ja viestinnän ylläpitoon henkilöstön kanssa. Vain muutama vastaaja ei ollut kokenut mitään pandemiaan liittyviä haasteita.
HR:n projekteja on laitettu jäihin: suurin osa vastaajista ilmoitti, että oli joutunut laittamaan projekteja jäihin, tavallisin näistä oli rekrytoinnit.
100 % etätyöstä on siirrytty hybridimalliin: Keväällä suurimmassa osassa vastaajayrityksistä tehtiin 100 % etätöitä mutta syksyllä suurin osa toteutti hybridimallia, jossa työtä tehdään pääsääntöisesti etänä mutta osittain myös läsnä.
Suurin osa ilmoitti organisaation sisäisen yhteistyön parantuneen: noin puolet vastaajista koki tiimirajat ylittävän yhteistyön organisaation sisällä parantuneen pandemian aikana.
Johtamisen kehittäminen tärkeä fokusalue seuraavina kuukausina: Kun kysyttiin henkilöstöjohtamisen seuraavan kuuden kuukauden prioriteeteista suosituin, vastausvaihtoehto oli johtamisen kehittäminen. Johtamisen ja erityisesti etäjohtamisen kehittäminen oli myös keskeinen osa-alue, kun kysyttiin tulevaisuuden kannalta keskeisistä teemoista.
Erityisesti etäjohtamiseen ja hyvinvointiin halutaan panostaa tulevaisuudessa: kun kysyimme tulevaisuuden kannalta tärkeitä teemoja johtamisen osalta, useimmat mainitsivat etä-/hybridityöskentelyn johtamisen ja HR:n osalta hyvinvointi ja sen seurannan.
Eroja Suomen ja Ruotsin HR:n ja johtamisen prioriteeteissa: Ruotsissa digitaalisten työkalujen käyttöönotto oli ajankohtaisempaa sekä ketterä johtaminen ja itsensä johtamisen teemat vahvemmin HR:n tulevaisuusnäkymissä kuin Suomessa.