Yhteisöllisyys – Onko se pelkkää kivaa extraa vai myös tuottavaa?

16. maaliskuu 2024

Kukapa meistä ei haluaisi työyhteisöämme kuvattavan yhteisöllisenä? Yhteisöllisyyden tunne on yksi hyvinvointia ja sisäistä motivaatiota selittävä tekijä. Yhteisöllisyydellä on vaikutus siihen, kuinka henkilöstö voi ja miten motivoituneita he työssään ovat. Yhteisöllisyys onkin asia, jota kannattaa tavoitteellisesti rakentaa ja ruokkia. Yhteisöllinen työpaikka vahvistaa onnistumisen kulttuuria ja on polttoainetta tuottavuudelle. Tätä voi avata kolmen esimerkin kautta. 

1. Yhteisöllisyyden positiivisella kokemuksella on korrelaatio työkykyyn ja hyvinvointiin

Tämä käy ilmi mm. Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi? -hankkeesta, jossa suomalaisten huonompaan suuntaan notkahtaneelle työhyvinvoinnille tarjotaan yhdeksi lääkkeeksi yhteisöllisyyden vahvistamista työpaikoilla. Tämä onkin ymmärrettävää koronavuosien jälkeen, kun yhdessä olemisen tavat etä- ja hybridityön kautta kokivat muutoksen. Työkykyinen ja hyvinvoiva henkilöstö on yritykselle kannattavaa, oli kyse sitten arjen työkyvystä kuten työtehokkuudesta ja matalista sairaspoissaoloista tai marginaalisemmista mutta varsin korkeakustanteisista työkykyriskeistä. 

2. Hyvän yhteisöllisyyden kokemuksen takia työyhteisöön sitoudutaan 

Yhteisöllisyys voi tuntua meissä välittämisenä, jakamisena, oppisena ja tukemisena. Nämä tunteet saavat sitoutumaan yhteisöön. Näinä aikoina kiihtyneen vaihtuvuuden ja kuuman rekrytointimarkkinan johdosta työntekijäkokemus ja yritysten pitovoima on entistä keskeisemmässä roolissa. Yhteisöllisyyden vahvistaminen on tässäkin suhteessa kannattavaa. Ihmiset sitoutuvat kollegoihin ja tiimikavereihin ennemmin kuin etuihin tai fyysiseen työympäristöön.

3. Yhteisöllisessä porukassa syntyy tehokkaampia tiimejä

Tiimityössä tukeminen, auttaminen ja kollegiaalisuus ovat keskeisessä roolissa. Googlen Aristoteles -projektissa tutkittiin menestyneen tiimin reseptiä. Googlen tutkimustulokset vahvistivat sen minkä Aristoteles oli jo aikanaan todennus, kokonaisuus on suurempi kuin osien summa. Parhaat tiimit eivät koostuneetkaan huippuyksilöistä, vaan hyvästä yhteistyöstä ja vuorovaikutuksesta kuten psykologisesta turvallisuudesta ja luottamuksesta eli yhteisöllisyyteen oleellisesti liittyvistä elementeistä. Yhteisöllisyys luo pohjaa tehokkaammille tiimeille ja jälleen tukee yrityksen tuottavuutta. 

Miten lähteä siis rakentamaan ja vahvistamaan yhteisöllisyyttä?

Kaikille toimivaa, kopioitavaa yhteisöllisyyden reseptiä ei ole, vaan jälleen pitää kääntyä oman yhteisön puoleen. Keskustella tiimeissä mitä yhteisöllisyys meille merkitsee, miettiä yhdessä mitä hyötyä yhteisöllisyys meille tuo. Mitä olemme valmiita tekemään ja mitkä ovat ne pienet teot, joita ensimmäisenä otamme. Jollekin yhteisölle se voi olla tavoitteiden yhteinen kirkastaminen, toiselle kahvihetki tai afterwork ja kolmannelle tiimipalavereiden muuttaminen palvelelempaan suuntaan. 

 

Kaipaatko tukea yhteisöllisyyden rakentamiseen ja organisaation kehitykseen? Meiltä saat joustavasti parasta HR-osaamistamme lainaksi. Ota yhteyttä!

Haluaisitko kuulla lisää HR-palveluistamme?

Täytä yhteystietosi, niin olemme yhteydessä sinuun mahdollisimman pian.